Verbouwen met kapitaalverzekering? 'Dure omweg moet weg'

Sinds 1 april mag je je kapitaalverzekering of bankspaarrekening direct belastingvrij gebruiken om je hypotheek af te lossen. Voor elk ander doel dan aflossing geldt de belastingvrijstelling niet. Wat nu als je wil verbouwen met het geld dat je opgebouwd hebt? Vereniging Eigen Huis roept de staatssecretaris op om de regels te versoepelen.

In de brief aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schetst Eigen Huis het probleem. Vanwege het steeds kleinere aanbod van koopwoningen kiezen veel mensen ervoor om hun huis te verbouwen. Als ze daar het vermogen uit hun kapitaalverzekering, spaar- of bankspaarhypotheek voor zouden gebruiken, moeten ze er officieel belasting over betalen.

Lenen om af te lossen

Met een omweg lukt het echter wel om een belastingvrijstelling te krijgen. Je moet dan eerst een hypothecaire lening afsluiten om de verbouwing te financieren. Als dat gelukt is, mag je het vrijgekomen geld van je kapitaalverzekering of bankspaarrekening gebruiken om die lening mee af te lossen. Omslachtig? Ja. En duur ook. Een lening afsluiten kost nu eenmaal geld.

Heb je een (bank)spaar- of beleggingshypotheek en vraag je je af waar het ook al weer om gaat? Lees hier meer over het verdwijnen van de tijdklemmen.

Verbouwen zonder kapitaalverzekering

Wil je gaan verbouwen zonder bankspaarrekening of kapitaalverzekering, dan zijn er voldoende mogelijkheden om de verbouwing te financieren. Als er ruimte voor is, kun je je hypotheek verhogen. Het voordeel daarvan ten opzichte van een gewone lening is dat je profiteert van de hypotheekrenteaftrek. De totale kosten van de lening zijn dus lager.

Nadeel van het ophogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek is dat je bijkomende kosten moet maken. Denk aan advies-, afsluit en taxatiekosten. In sommige gevallen zul je ook opnieuw bij de notaris op bezoek moeten.

Verbouwen met bouwdepot

Ga je een kostbare en langdurige verbouwing tegemoet, dan kun je ook verbouwen met een bouwdepot. Je leent alleen het bedrag van de tussenrekeningen die je krijgt van de aannemer. Het voordeel is dat je niet meteen het hele bedrag hoeft te lenen als er nog geen werk verricht is. Dat scheelt je flink in je rentelasten.

Loop je rond met plannen om je huis te verbouwen? Neem dan eens contact op voor een afspraak. We rekenen graag voor je uit wat in jouw geval de voordeligste manier is om je verbouwing te financieren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HGN maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie